T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SULTANGAZİ - Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi

DEĞERLER EĞİTİMİ-SORUMLULUK

Verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verilen söz, sorumluluk gerektirir. (İsra suresi, 34)

Allah'ım nefsime takvasını (sorumluluk bilincini) nasip et ve onu arındır;onu en iyi arındıracak olan sensin. Onun dostu ve velisi sensin. (Hz. Muhammed (s.a.s.))

Sorumluluğun bilincinde olan bir insan sahip olduğu nimetlerin de kıymetini bilir. Alllah'ın emirlerini yerine getirmeye ve onun yasaklarından uzak durmaya çalışır.

Sorumluluk; Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. (T.D.K.).

Sorumlu davranış; Diğer insanlara saygı göstermeyi, dürüst davranmayı, öz kontrollü davranmayı ve öz saygıyı içerir. Zaman içinde gelişen, düşünce ve davranışlarımızla ortaya koyduğumuz bir beceridir.

Sorumluluk bilinci gelişmiş kişiler, yaptıklarının ve yapmadıklarının sorumluluğunu alır, suçlamalar yapmadan önce karşılaştıkları olumsuz durumlara kendi katkılarını düşünür. 

Başkalarını suçlamak ve sorumluluk almak birbirine zıt iki durumdur. Yaptıklarının sorumluluğunu almayan kişiler başarısızlıkları ya da karşılaştıkları olumsuz durumlar için başkalarını suçlama eğiliminde olurlar. Suçu kendilerinin dışında aradıkça kendilerini geliştirmekten uzaklaşırlar. Sorumluluk sahibi kişi daha özgürdür ve özgüveni de yüksektir.

SORUMLULUK İL İLGİLİ KISA BİR HİKAYE:

Bu hikaye dört kişi hakkındadır. Bunların isimleri HERKES, HERHANGİ BİRİ, BİRİSİ ve HİÇ KİMSE idi. Yapılması gerek önemli bir iş vardı, Herkes'in yapması istenmişti. Herkes, Birisi'nin yapacağından emindi.

Herhangi Biri yapabilirdi ama Hiç Kimse yapmadı. Birisi çok kızdı. Çünkü bu Herkes'in işiydi. Herkes, Herhangi Biri'nin yapacağını düşünmüştü. Herhangi Biri yapabilirdi ama Hiç Kimse Herkes'in yapamayacağını anlamamıştı.


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.05.2023 - Güncelleme: 18.05.2023 10:34 - Görüntülenme: 86
  Beğen | 2  kişi beğendi